BRAGG APPLE CIDER
Fungsi & Kebaikan
Apple Cider :-
Minum cuka (apple
cider vinegar) adalah cara paling mudah untuk membantu
mengurangkan berat badan kerana ia bukan sahaja membantu penghadaman dan penyerapan nutrien (bukan lemak), cuka juga merupakan salah satu makanan paling alkali dimana ia dapat mengimbangkan keseimbangan asid-alkali badan anda. Cuka membantu mempercepatkan metabolisma badan untuk menyingkir lemak2 terkumpul pada badan anda.
mengurangkan berat badan kerana ia bukan sahaja membantu penghadaman dan penyerapan nutrien (bukan lemak), cuka juga merupakan salah satu makanan paling alkali dimana ia dapat mengimbangkan keseimbangan asid-alkali badan anda. Cuka membantu mempercepatkan metabolisma badan untuk menyingkir lemak2 terkumpul pada badan anda.
Fungsi & Kebaikan
Apple Cider :-
Untuk pengguna Madu,
anda boleh mencampurkan 'Apple Cider'- 2 sudu kecil bersama madu campur air
biasa/sejuk minum begitu sahaja pun boleh, ia bertujuan membantu meningkatkan
metabolisma badan....
1. Merangsang
pemecahan lemak
2. Melancarkan
perjalanan darah
3. Menguatkan tenaga
dalaman
4. Meningkatkan
kecergasan, daya ingatan, emosi, kreativiti, hafalan dan kepintaran anak-anak
5. Melawaskan usus
besar dan kecil
6. Juga berfungsi
sebagai: Anti-alergik, Anti-septik, Anti-anemia, Anti-ulcer
7. Masalah kulit
seperti jerawat
8. Menghalang
penyerapan atau timbunan lemak
9. Meningkatkan
metabolisme di bahagian tubuh tertentu
10. Menyingkirkan air
berlebihan dan bahan buangan (Pemparitan Limfatik)
11. Melembapkan dan
mengencangkan kulit
12. Mencegah dan
mengawal selulit
13. Melangsingkan
bonggol lemak yang tidak perlu terutama di bhgn perut, tepi dan belakang
lengan, pinggul dan peha
14. Meredakan sakit
dan sengal sendi
15. Menurunkan risiko
masalah jantung dan barah
16. Mengandungi
anti-oksidan yang menjaga kesihatan jantung dan pengelak barah
17. Meningkatkan
kesihatan membran paru-paru
18. Meningkatkan
kesihatan tulang dgn menambah bahan kimis (boron) padas mineral tulang
19. Membantu kesihatan
sistem kardiovaskular dgn mengekalkan tahap kolesterol darah
20. Membantu mengekalkan
berat badan yang ideal
21. Menghilangkan
stress dan membantu tidur yang nyenyak, dan sebagainya.
Apple Cider digunakan
sejak 400BC oleh Hippocrates (bapa perubatan moden) sebagai tonik tenaga dan
penyembuh..
CARA GUNA: 2 sudu
kecil APPLE CIDER boleh campur dalam sesudu madu - 2 kali sehari .
============================================
Pilih Lah 'Apple Cider" yg mempunyai
Geladak di dalamnya... kerana ia lebih sempurna proses pembuatannya, berbanding
yg jenis clear water tu kerana didapati proses pembuatan cuka tersebut tidak
berapa natural... biasa proses pemerapan cuka diganti dgn yis bagi
mempercepatkn proses pemerapan...
Sejak beribu tahun
dahulu orang-orang Greek dan Mesir telah menggunakan Cuka Apal sebagai makanan
dan ubatan untuk diri sendiri dan haiwan peliharaan mereka.
Cuka
epal ialah sejenis cuka yang diperbuat daripada bahan yang diproses dengan
“fermentation” yang mana gula di dalam air buah epal dipisahkan oleh bakteria
dan ragi yang berwarna kuning keemas-emasan dan dijual dalam bentuk semula
jadi.
Cuka
epal sering digunakan untuk tujuan kesihatan selain daripada digunakan dalam
masakan.
Ia
mula popular setelah Dr D.C. Jarvis, penulis buku kesihatan, mengesyorkan cuka
epal sebagai produk masakan yang sihat dan cuka epal diminum setiap hari
sebagai “home cure” (ubat di rumah).
Menurutnya,
cuka epal boleh dicampur dengan madu untuk membuat air yang dinamakan
‘honergar’ (madu + cuka epal).
Mengikut
penyelidikannya, air campuran itu boleh membunuh bakteria yang memudaratkan
dalam usus manusia dan menyarankan agar ia diminum sebagai minum harian sebagai
tonik kesihatan.
Rasanya
memang menyegarkan seperti rasa teh limau dan masam-masam manis. Pesakit
kencing manis disyorkan tidak melebihi dua sudu teh madu sehari.
Dari
segi zat nutrien (makanan yang berkhasiat), cuka epal kaya dengan vitamin, zat
galian, enzim dan asid amino, iaitu bahan nutrien yang baik untuk kesihatan
tubuh.
Ia
juga mengandungi antioksida yang dapat mengurangkan kesan radikal bebas yang
berbahaya untuk tubuh manusia.
Cuka
epal mengandungi sejenis serat pektin atau serat larut air. Serat larut air
membantu dalam melawaskan sistem pembuangan najis dalam tubuh.
Kelebihan
cuka epal adalah seperti berikut:
Kencing manis
Beberapa
kajian membuktikan bahawa cuka epal dapat membantu menurunkan kadar glukosa
dalam darah.
Mengikut
penyelidikan Universiti Arizona yang diterbitkan dalam jurnal Diabetes Cara,
individu yang meminumnya mempunyai kadar glukosa yang lebih baik.
Kajian
selanjutnya membuktikan bahawa ia dapat mengawal glukosa dalam darah agar tidak
meningkat secara mendadak selepas jamuan.
Resipi sihat untuk mengawal berat badan
Cuka
epal digunakan dalam banyak program penurunan berat badan kerana dipercayai
dapat membantu mengawal nafsu makan dan menahan lapar.
Ia
boleh digunakan sebagai bahan ‘dressing’ untuk salad yang enak apabila ditambah
dengan madu dan minyak ‘flax’ serta digaul dalam sayur-sayuran dan dimakan
mentah seperti ulam.
Ia
adalah alternatif yang lebih baik berbanding mayonais atau salad dressing
thousand island yang mengandungi lebih banyak kalori.
Rasanya
lebih enak jika salad itu ditambah kismis, anggur atau biji bunga matahari
(sunflower seeds).
Kelebihan
lain :-
1) Menurunkan berat badan
2) Penjagaan rambut
3) Penjagaan haiwan peliharaan
4) Bahan masakan
5) Kesihatan – menyembuh penyakit gout, alergi, jangkitan sinus, selsema, jerawat, kolesterol tinggi, keletihan yang
kronik, sakit ulu hati, sakit tekak, dermatitis, artritis (bengkak sendi) dan menurunkan tekanan darah tinggi.
6) Pembersihan rumah – bersih lantai, tingkap dll.
1) Menurunkan berat badan
2) Penjagaan rambut
3) Penjagaan haiwan peliharaan
4) Bahan masakan
5) Kesihatan – menyembuh penyakit gout, alergi, jangkitan sinus, selsema, jerawat, kolesterol tinggi, keletihan yang
kronik, sakit ulu hati, sakit tekak, dermatitis, artritis (bengkak sendi) dan menurunkan tekanan darah tinggi.
6) Pembersihan rumah – bersih lantai, tingkap dll.
Hati-hati – Tidak semua cuka apal yang dijual cara pembuatannya
natural
Banyak cuka epal yang di komersialkan telah dipasteurkan, disuling untuk menjadikannya produk yang bagus. Malangnya, penambahan pemprosesan cuka epal ini boleh memusnahkan kebaikan yang ada.
Jadi secara alternativnya anda boleh membuatnya sendiri di rumah.
Banyak cuka epal yang di komersialkan telah dipasteurkan, disuling untuk menjadikannya produk yang bagus. Malangnya, penambahan pemprosesan cuka epal ini boleh memusnahkan kebaikan yang ada.
Jadi secara alternativnya anda boleh membuatnya sendiri di rumah.
Cuka
epal yang bermutu tinggi boleh dihasilkan melalui beberapa langkah atau proses,
iaitu:
1. Membuat cider epal yang bersih daripada epal yang cukup masak (ranum).
2. Menukar semua gula buah-buahan ini kepada alkohol. Ini dinamakan Fermentasi ragi (yis).
3. Menukar semua alkohol kepada asid asetik. Ini dinamakan Fermentasi asid asetik.
4. Pasteurize (panaskan dan sejukkan) asid asetik ini untuk menghalang daripada fermentasi berterusan dan menjadi busuk sebelum disimpan di dalam botol.
1. Membuat cider epal yang bersih daripada epal yang cukup masak (ranum).
2. Menukar semua gula buah-buahan ini kepada alkohol. Ini dinamakan Fermentasi ragi (yis).
3. Menukar semua alkohol kepada asid asetik. Ini dinamakan Fermentasi asid asetik.
4. Pasteurize (panaskan dan sejukkan) asid asetik ini untuk menghalang daripada fermentasi berterusan dan menjadi busuk sebelum disimpan di dalam botol.
kalau
nak beli cuka epal di pasaraya Giant belilah jenama “BRAGG” kerana diproses
secara organik. Kalau jenama yang lain (seperti jenama “HEINZ”) walaupun
harganya murah dibimbangi cara pembuatan tidak natural sebab proses pembuatan
cuka memerlukan masa. untuk tujuan komersial biasanya ditambah yis, induk cuka
yang dah siap dan garam anti kulat.
Tidak
rugi untuk anda nikmati kebaikan bahan dari alam semulajadi ini sebagai makanan
kesihatan tambahan jika dah tahu banyak manfaat darinya.