Terdapat 3 jenis
minyak zaitun:
1. Extra Virgin
Olive Oil - Merupakan minyak zaitun paling murni dengan kadar keasidan 0.5-1
peratus. Warnanya kehijau-hijauan dan sesuai untuk dijadikan sos salad.
2. Virgin Olive Oil
- Kandungan asidnya sekitar 4 peratus. Ia berwarna hijau kekuningan. Biasa
digunakan sebagai
campuran masakan atau hidangan tumisan.
campuran masakan atau hidangan tumisan.
3. Olive Oil -
Minyak zaitun jenis ini mengandungi tahap keasidan melebihi 4 peratus. Berwarna
kekuning-kuningan dan biasanya digunakan sebagal pengganti minyak untuk
menggoreng dalam masakan Itali.
Penyembuh Pelbagai
Penyakit
Jeruk zaitun
mungkin hanya terkenal di Eropah dan Timur Tengah sahaja, tetapi hasil minyak
daripada buah zaitun terkenal di seluruh dunia. Di Itali, minyak zaitun
digunakan secara meluas dalam pasta, piza dan aneka masakan lain.
Namun bukan hanya
untuk masak-memasak sahaja menyebabkan buah purba ni begitu digemari. Sejak
berzaman ramai yang percaya bahawa buah ini merupakan ubat kepada pelbagai
jenis penyakit.
Sejauh manakah
khasiat sebenar minyak zaitun? Hasil kajian yang dijalankan oleh Ketua Jabatan
Epideminologi, Universiti Harvard, Dr. Dimitnios Tnichopoulos menunjukkan
bahawa penggunaan minyak zaitun dalam jumlah yang besar dapat menurunkan risiko
kanser payudara sehingga 50 peratus.
Bagi pelanggan alsd2,saya mengcadangkan menggunakan minyak zaitun sesudu besar sehari dlm alsd2 @ lebih baik digunakan didalam masakan..
Bagi pelanggan alsd2,saya mengcadangkan menggunakan minyak zaitun sesudu besar sehari dlm alsd2 @ lebih baik digunakan didalam masakan..